Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Το πριμ και ο χρόνος αντιστροφής της τύχης του Κώστα Καραμανλή

Ο Καραμανλής αυτή την περίοδο εξασφαλίζει ορισμένα πριμ από την θέση του. Το πριμ των δημοσκοπήσεων που λειτουργούν και ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Το πριμ της εξουσίας που σε συνθήκες κρίσης εκπροσώπησης γίνεται αρνητικό για το κόμμα εξουσίας δίχως εξουσία. Το πριμ «διαιτησίας» αφού έχει το μαχαίρι και το πεπόνι στην κατανομή της πίτας και εξασφαλίζει την εύνοια του κρατικο-ολιγαρχικού συμπλέγματος που επιδιώκει λογικά τη σταθερότητα και συνέχεια των συμβολαίων και των mega-deals. Το πριμ της απόστασης αφού πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι… ο Πολύδωρας, ο Βουλγαράκης, η Φάνη. Το πριμ της επικάλυψης μίας αποτυχίας με μία άλλη μεγαλύτερη αποτυχία, ενός σκανδάλου με ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο. Το πριμ της αμφιθυμίας του κοινού προς τους «πρίγκιπες». Δηλαδή πέρασε την αρχική φάση της υποτίμησης και της περιφρόνησης, τη φάση του ενοχοποιημένου σωσία και τώρα εισπράττει από την ανάγκη του κοινού για εξιδανικεύσεις και για επενδύσεις σε πρόσωπα – νικητές. Το πριμ ακόμα της μίμησης των βασικών ανταγωνιστών του αφού και μπορεί να δανείζεται απ΄ αυτούς λέξεις, ιδέες και προγραμματικές προτάσεις και να τις εντάσσει σ’ ένα διαφορετικό νοηματικό και πολιτικό πλαίσιο ώστε να θολώνει τις διαχωριστικές γραμμές. Το πριμ αναγκαστικά της εθνικής ενότητας, όπως αυτές τις ημέρες με το βέτο στο Σκοπιανό. Το πριμ ηθοποιίας αφού έχει εξασκηθεί να παίζει σχετικά ικανοποιητικά το ρόλο του πρωθυπουργού.

Έπαιρνε ακόμα και το πριμ του να μην κάνεις τίποτα, το πριμ αδράνειας και τις κεκτημένης ταχύτητας. Κι όμως τώρα, για πρώτη φορά, έκανε κάτι σκληρό για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους με τον ασφαλιστικό νόμο. Επιδιώκει να πάρει και το πριμ του πολιτικού που σπάζει αυγά, το πριμ μαζοχισμού των ψηφοφόρων του. Αν δεν μπορείς να είσαι καυτός, γίνε μπούζι. Είναι μάλλον χλιαρός και το Θατσερικό του δεν θα λειτουργήσει.

Αυτά τα πριμ και ορισμένα άλλα είναι σημαντικά αλλά υπάρχει πολύ κοντά το σημείο Χ του χρόνου όπου η ζωή βάζει μπροστά ένα σημείο πλην και η φορά των πραγμάτων αντιστρέφεται, τίποτε δεν δουλεύει όπως πριν και τα προνόμια της πρώτης θέσης μετατρέπονται σε μία απρόσμενη «παγίδα επιτυχίας». Αρκεί τότε ακόμη και μία σχετικά μικρή μεταβολή στις δεδομένες συνθήκες για να έχουμε πολλαπλάσια αποτελέσματα και μια αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση σε βάρος του. Υπάρχουν δύο – τρία πιθανά κρίσιμα σημεία αντιστροφής της τύχης του Καραμανλή και προσωπικά εύχομαι το καθοριστικό να είναι το comeback του ΠΑΣΟΚ, η ανανέωση, η ενότητα και η δυναμική επιστροφή του με πειστική και ελκυστική εναλλακτική λύση.