Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Μίκης: το ανέφικτο της ιδανικής επανάστασης, του ιδανικού έρωτα

Κανείς άνθρωπος, ζωντανός ή πεθαμένος, ούτε ο Μπετόβεν, ο Μαρξ, ο Φρόιντ και ο Ντοστογιέφσκι ούτε ο Τσε δεν άσκησε τόσο βαθιά και διαρκή επίδραση σ’ ό,τι είμαστε, σ’ ό,τι θα θέλαμε να είμαστε και δεν είμαστε όσο ο Μίκης και το έργο του. Ειδικά στη γενιά μου, αυτή που ξεμύτισε λίγο πριν, λίγο μετά την 21η Απριλίου. Ένας ερασιτεχνικός ραδιοφωνικός σταθμός του κοινού μας φίλου, του Κούνδουρου, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης παίζει πρώτη φορά το «Αν θυμηθείς το όνειρό μου» και ύστερα όλα τα άλλα. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Ένα καινούργιο φως έπεσε στη νεότητά μας. Το εφηβικό ξύπνημα μίας γήινης λαϊκής ουτοπίας. Η περηφάνια για τη φτώχια μας με τη «Δραπετσώνα». Οι πρώτοι έρωτες με το «Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες». Το πρώτο ξύλο στο δρόμο με τη «Ρωμιοσύνη». Τα μεγάλα φοιτητικά γλέντια με το «Περιγιάλι». Η παρανομία στην αντίσταση με τις κασέτες χέρι με χέρι από τη Ζάτουνα. Στην απομόνωση και τη φυλακή: «Γεια σου Ακρόπολη, Τουρκολίμανο, οδός Βουκουρεστίου». Στο «Πολυτεχνείο» της «Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ». Όταν έπεσε η Χούντα σου ψιθύρισα πονηρά «Ψηλέ, σου οφείλουμε τα κορίτσια που ρίξαμε με τα τραγούδια σου». «Θέλω ποσοστά», γέλασες.

Τελικά Μίκη μου τι αντιπροσωπεύεις; Το ανέφικτο της ιδανικής επανάστασης, του ιδανικού έρωτα, το ανέφικτο που έδωσε νόημα στη ζωή μας και καταγράφηκε στον «σκληρό δίσκο» της ύπαρξής μας.

Το παραπάνω κείμενο είναι από την εισαγωγή του λευκώματος "Μίκης Θεοδωράκης - Οι αφίσες μου". Ρίξτε μία ματιά...

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Νέο ΠΑΣΟΚ, όχι νέο κόμμα!

Πολλά από τα σχόλιά σας τις τελευταίες ημέρες περιστρέφονται και πάλι γύρω από το "Παπανδρέου / Βενιζέλος"...

Ακολουθεί μία συζήτηση με τον Γιάννη Αντύπα όπου εκθέτω τις σκέψεις μου.
---

Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος τα έσπασαν…

Πρέπει και οι δύο να αποδείξουν στην πράξη ότι έχουν το πολιτικό ένστικτο και τα ψυχικά αποθέματα να γυρίσουν σελίδα και να συμβάλουν, όπως δεσμευτήκαμε με τις «θέσεις» για το 8ο Συνέδριο, σ’ ένα ανοιχτό, ενωμένο, ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ όλων των ιδεών, όλων των ταλέντων, όλων των ηλικιών, όλων των ρευμάτων σκέψης που επικοινωνούν ελεύθερα και δεν περιχαρακώνονται σε κλειστά οργανωμένα υποσύνολα. Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ θα κρίνεται μέσα στο 2008 κάθε στιγμή από τις πράξεις και τις παραλείψεις μας. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας.

Εχει ελπίδες το ΠΑΣΟΚ με μια τέτοια κατάσταση στο εσωτερικό του;

Η ενότητά του μέσα στη διαφορετικότητα είναι απαράβατη προϋπόθεση αλλά δεν φτάνει. Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις που απαιτούν ένα νέο σχέδιο της προοδευτικής Αριστεράς και κάνουν αναγκαία τη ριζική ανασυγκρότησή του. Την επανίδρυσή του, όπως περιγράφεται αναλυτικά στις «70 συν 1» θέσεις.

Σας έχω ακούσει να λέτε ότι οι Εργατικοί έκαναν τους Νέους Εργατικούς. Εδώ θα έχουμε νέο ΠΑΣΟΚ ή άλλο κόμμα;

Νέο ΠΑΣΟΚ, ανοιχτό σε πολιτικές συμμαχίες, ανοιχτό στην ανασύνθεση μιας μεγάλης πολυφωνικής προοδευτικής Αριστεράς - Κεντροαριστεράς! Η κρίση εκπροσώπησης και η γενικευμένη κρίση των θεσμών διασταυρώνονται με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, τη διεθνή πιστωτική κρίση και έτσι έρχεται με ταχύτητα στην ημερήσια διάταξη λίγους μήνες μετά τις εκλογές το κεντρικό πολιτικό ερώτημα: υπάρχει μέσα σε αυτό το πολιτικό χάος και την παρακμή ένα κόμμα, ένας ηγέτης, μια «κρίσιμη μάζα» στελεχών με ποιότητα και κουράγιο ώστε να πιάσουν δυνατά το τιμόνι και να ξεκολλήσουν τη χώρα από το βάλτο; Η καταφατική μας απάντηση θα είναι πειστική αν κάνουμε μια σειρά από ώριμες αλλαγές, αν υπάρξει κατ΄ αρχήν ποιοτική τομή στην κεντρική ηγετική λειτουργία. Η διαρκής προσθήκη νέων κομμάτων δεν ανατρέπει το status quo. Δείτε τη χρόνια ιταλική κρίση.

Ποιοτική τομή στην ηγεσία;

Ασφαλώς! Αυτό που λέμε «Χαριλάου Τρικούπη» έχει πρόβλημα, ήταν κάτω από το αναγκαίο ποιοτικό επίπεδο. Αυτό αφορά και στον προεδρικό θεσμό και στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην αλληλεξάρτησή τους. Ισχυρός πρόεδρος, αποδοτική συλλογική ηγετική λειτουργία, λέμε στις «θέσεις».

Και ο γραμματέας;

Χρειάζεται ένα πολιτικό και οργανωτικό ταλέντο με ισχυρή εξουσιοδότηση που θα απλοποιήσει τις λειτουργίες στη Χαριλάου Τρικούπη, τις επικαλύψεις ρόλων, το διαδικαστικό χάος, θα εξαλείψει κάθε ανταγωνισμό για το «αφτί» του προέδρου και θα εξασφαλίσει τον έλεγχο και την εφαρμογή των αποφάσεων.

Είναι η «αλφαβήτα» που είπατε στο Στάδιο Ειρήνης;

Ναι! Μοιάζουμε στο κυνήγι της καινοτομίας με αυτούς που προσεγγίζουν τα ανώτερα μαθηματικά και την υψηλή κουλτούρα και έχουν ξεχάσει την αριθμητική και την αλφαβήτα. Οι καινοτομίες επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται από τα τελικά τους αποτελέσματα.

Μετά το Συνέδριο, πώς βλέπετε το Πολιτικό Συμβούλιο;

Πρέπει να είναι ολιγάριθμο με την κατάλληλη σύνθεση ικανοτήτων και προσώπων, με τα πιο αποτελεσματικά και ταλαντούχα στελέχη ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη επιλογή που έκαναν στις 11 του Νοέμβρη. Εννοείται και με μια ηλικιακή μετατόπιση.

Εσείς;

Θα συνεχίσω να συμβάλλω με την παραγωγή ιδεών που απαντούν στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό έκανα τώρα με τις «θέσεις» όπως και πριν με το πρόγραμμα. Εχω αποφασίσει να κρατήσω μια απόσταση ασφαλείας από τις κουζίνες του κομματικού μικροκόσμου.

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έγιναν θέμα. Μήπως οι πολιτικοί προτιμούν, πλέον, την ασφάλεια των σχολίων αντί του «κινδύνου» των προτάσεων;

Ναι, είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό της εξάντλησης ενός πολιτικού προσωπικού το οποίο επιβεβαιώνεται ανακυκλώνοντας αρνητικές ειδήσεις σε μια παραπολιτική αγορά. Το ΠΑΣΟΚ κεντρικά δυσκολεύεται να επιβάλει τη δική του πολιτική ατζέντα αλλά και τα ΜΜΕ της παράταξης θάβουν κάθε δημιουργική στιγμή και προβάλλουν αποκλειστικά τους απολίτικους διαχωρισμούς των στελεχών.

Παρατηρήσαμε ότι στην επιτροπή θέσεων της ΚΟΕΣ δεν τοποθετήθηκαν «παπανδρεϊκοί». Σας έκαναν «μποϊκοτάζ»...

Κάνετε λάθος. Οι θέσεις πέρασαν διαδοχικά επίπεδα εξέτασης δίχως να στρογγυλοποιηθούν και συνάντησαν την ευρύτερη αποδοχή, για να μην πω την καθολική, όπως φάνηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο και την ΚΟΕΣ. Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι ακραίοι διαχωρισμοί είναι προσωπικοί και δεν έχουν ιδεολογική και πολιτική βάση. Αλλά οι «θέσεις» είναι μόνο ο «σκελετός». Το «κρέας» είναι οι άνθρωποι. Εκεί υπάρχει η δυσκολία. Θα δούμε αν η βάση του κόμματος θα τις συζητήσει, θα τις κάνει «θέμα», θα τους δώσει το φιλί της ζωής για την εκ νέου ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Συμφωνείτε με όσους λένε ότι το ΚΚΕ «συνεργάζεται» με την κυβέρνηση;

Οχι, αυτό ακούγεται ωμό. Τα κόμματα της «άλλης» Αριστεράς, στο βαθμό που αρνούνται τη συνεργασία μαζί μας και τις ώριμες διαρθρωτικές αλλαγές, εξομοιώνουν το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. και δεν έχουν ένα εναλλακτικό κοινωνικό σχέδιο, γίνονται θεματοφύλακες του status quo και της ακινησίας.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

70 συν 1 Θέσεις

Το τελικό - προς διαβούλευση και διάλογο - κείμενο των πολιτικών θέσεων, μετά από τις αλλαγές που προέκυψαν κατά τη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ την Παρασκευή και το Σάββατο είναι το παρακάτω:

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Αλλαγή, αλλαγή, αλλαγή!

Η πρόταση για τις πολιτικές θέσεις που θα συζητηθεί σήμερα (18/1) και αύριο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Συνεδρίου είναι η παρακάτω.



Δεχόμαστε προκαταβολικά τις σκέψεις, τα σχόλια και τις προτάσεις σας που θα βοηθήσουν στην τελική διαμόρωση της. Από την επόμενη εβδομάδα το κείμενο που θα διαμορφωθεί θα τεθεί σε ευρύτατο διάλογο στο διαδίκτυο και όχι μόνο...

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Συνάντηση bloggers από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ

Ο Παναγιώτης Βρυώνης διοργανώνει συνάντηση bloggers από το χώρο του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα την Παρασκευή 18 Γενάρη - θα ακολουθήσει συνάντηση και στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες πληροφορίες στο blog του Παναγιώτη. Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε εδώ.


Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Ο Επισκέπτης της Παρασκευής 11 Γενάρη



Αν το Odeo είναι πάλι αργό δοκιμάστε το απευθείας link (mp3). Ανεβάζω κι ένα κείμενο - συζήτηση με το Βασίλη Σκουρή - γύρω από τα σχόλιά σας για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

Επανίδρυση ή Βάλτος;

Οι Θέσεις για τον Προσυνεδριακό Διάλογο του ΠΑΣΟΚ

Πολλοί φίλοι ρωτούν τι θα είναι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τον προσυνεδριακό διάλογο και σε ποια φάση βρίσκονται. Οι θέσεις ή θα βάλουν σε κίνηση την Επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ ή διαφορετικά θα κολλήσουν μαζί με το κόμμα στο βάλτο του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Η επανίδρυση προκύπτει από μεγάλες προκλήσεις, άγνωστες στην ιδρυτική φάση του ΠΑΣΟΚ, που μεταβάλουν το Κοινωνικό Πρόβλημα στον 21ο αιώνα και απαιτούν ένα νέο ιστορικό σχέδιο της δημοκρατικής αριστεράς – κεντροαριστεράς. Δίνω ενδεικτικά μερικούς τίτλους των προκλήσεων:

Νέος Πολυπολικός κόσμος – Νέος Καπιταλισμός που απαιτεί μετασχηματισμό των προγραμματικών – κυβερνητικών εργαλείων και των μοντέλων της ανάπτυξης - Κλιματική αλλαγή και παράλληλη δημογραφική γήρανση που απαιτούν μία διπλή καινοτόμα απάντηση - Το νέο κοινωνικό πορτραίτο της ελληνικής κοινωνίας που αποκαλύπτει σημαντικές μεταβολές στην κοινωνική σύνθεση και διαστρωμάτωση και βάζει συνεπώς σε νέα βάση την εκπροσώπηση των κοινωνικών δυνάμεων και τη συγκρότηση ενός ετερογενούς κοινωνικού – πολιτικού συνασπισμού - Παλιές και νέες ανισότητες - Τα νέα «σχήματα» νεότητας και ενηλικίωσης - Οι μεταβολές στις οικογενειακές δομές - Η κρίση της πολιτικής εκπροσώπησης και η τάση εξάντλησης του κύκλου της μεταπολίτευσης που απαιτεί μία επανιδρυτική ανατρεπτική καινοτομία από το ΠΑΣΟΚ - Η ανάγκη ριζικής αλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης και μίας νέας ποιότητας στην αντιπολίτευση - Το πρόβλημα των πολιτικών συμμαχιών - Οι παραμορφώσεις και άνισες ισορροπίες στην εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ λόγω κυρίως της μακρόχρονης διακυβέρνησης - Η ανάγκη ανανέωσης και αυτοανανέωσης του πολιτικού προσωπικού - Η αυτοργάνωση και η μεταβολής της αρχιτεκτονικής του κόμματος – Εκλεγμένα όργανα κάτω από το αναγκαίο επίπεδο ποιότητας που απαιτεί η εποχή μας – Η νέα ενότητα του ΠΑΣΟΚ μέσα στη διαφορετικότητα – Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην παραγωγή ιδεών – Η ανοιχτή συνδιαμόρφωση του Προγράμματος του Κόμματος και άλλες μεγαλύτερες και μικρότερες προκλήσεις.

Τώρα για τη διαδικασία που ρωτάτε. Άκουσα και φίλτραρα τα πάντα. Ζήτησα τις καταρχήν σκέψεις των μελών της Επιτροπής Θέσεων. Έγραψα τις Θέσεις και τις έδωσα στον Πρόεδρο που αποτελεί μέχρι στιγμής την μοναδική εκλεγμένη πηγή «νομιμοποίησης» ώστε να έχουμε τουλάχιστον μία αρχική χονδρική γνώμη για τη μορφολογία τους. Στη συνέχεια θα περάσουν από τις διαδικασίες της Επιτροπής Θέσεων και της ΚΟΕΣ και θα δοθούν στη δημοσιότητα για συζήτηση.

Όσον αφορά εμένα ως υπεύθυνο των Θέσεων θα κάνω τα πάντα ώστε το τελικό κείμενο να αποφύγει τη συνήθη μοίρα των κομματικών κειμένων. Δηλαδή τα επάλληλα επίπεδα «στρογγυλοποίησής» του που οδηγούν σε κείμενα στο χαμηλότερο κοινό παρονομαστή του λεγόμενου «groupthink». Έτσι η βάση του κόμματος σπάνια ακούει αυθεντική στρατηγική σκέψη και τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν παρά μόνο άχρωμα, άγευστα, αμφίσημα κείμενα που τελικά αναπαράγουν το στάτους κβο και επιβεβαιώνουν όλα τα στρώματα της κεντρικής κομματικής γραφειοκρατίας. Η «συμμετοχική δημοκρατία» γίνεται τότε «συμμετοχική αφασία» και αδιαφορία.