Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Οι απαντήσεις χωρίς περικοπές

Βασίλης Γεωργιάδης
Όλοι μιλούν για εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας. Το ΠΑΣΟΚ πότε θα πάρει μπρος;
Το ΠΑΣΟΚ αναρρώνει μετά από μια αυτοκαταστροφική κρίση, σταθεροποιείται, χτύπησε πάτο, άρχισε μια ανάκαμψη αλλά χρειάζονται πιο ποιοτικά βήματα για την απογείωση και τη νίκη.

Πέτρος Τάταρης
Κύριε Ανδρουλάκη, υπάρχει δυνατότητα, ποτέ, να επανιδρυθεί το κράτος και πώς;
Ας αρχίσουμε από κάτι πολύ ταπεινό αλλά μάλλον δύσκολο. Να πιάνουν τόπο τα λεφτά του φορολογούμενου, να συνδέσουμε τις χρηματοδοτήσεις με τα τελικά αποτελέσματα, να εισάγουμε στάνταρντ ποιότητας, ισορροπημένα κριτήρια απόδοσης σε δημόσιους τομείς υψηλής κοινωνικής ευθύνης, κίνητρα, αξιολογήσεις και δημιουργικό συναγωνισμό.

Κώστας Γιαννούλης
Τελικά είναι τόσο μεγάλο έγκλημα – όπως λέτε στο ΠΑΣΟΚ – η πώληση του ΟΤΕ;
Από μια άποψη είναι κάτι χειρότερο. Είναι επίσημη ομολογία της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο Έλληνας “οδηγός”, σε κάθε περίπτωση, είναι ανίκανος, άσωτος και μέθυσος και καλύτερα να πάρει το “όχημα” ένας ¨Γερμανός” για να μην το καταστρέψει. Είναι επίσης εγκατάλειψη του ονείρου για Έλληνες περιφερειακούς πρωταθλητές στην ευρύτερη περιοχή μας. Πολύ φοβούμαι ότι μετά τον ΟΤΕ θα αναγκαστούν, για μια σειρά λόγους, να αναδιπλωθούν και οι τράπεζες στη “μικρή Ελλάδα” εγκαταλείποντας τις ισχυρές θέσεις που κατέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι τότε το τέλος του ονείρου για μια ελληνική “παγκοσμιοποίηση” στα Βαλκάνια, την Τουρκία και ίσως και αλλού. Προς θεού δεν είναι γενικά και αφηρημένα έγκλημα οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις, στρατηγικές συνεργασίες και εξαγορές. Είναι όμως απιστία να επιτρέπεις σε δύο μεγαλομέτοχους σε συμπαιγνία, τη Marfin και το κράτος, να πωλούν στα 26 ή στα 29 ευρώ ενώ οι άλλοι μέτοχοι ειδικά οι μικρομέτοχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν την ίδια δυνατότητα. Γιατί πουλά ακριβά η Marfin και καλά κάνει από την πλευρά της; Γιατί πουλά τον αέρα της παραχώρησης ενός μάνατζμεντ που δεν της ανήκει. Έχουμε συνεπώς ωμή παράβαση του νόμου για την ισότητα των μετόχων.

Ηλίας Ρίζος
Κύριε Ανδρουλάκη, έχετε σκοπό να δημιουργήσετε μια ανεξάρτητη κομματική αρχή καταπολέμησης της κομματικής διαφθοράς ;
Υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι μια καλή ιδέα αλλά η διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται μόνο με “αρχές”. Αυτές είναι το τελευταίο και λιγότερο αποτελεσματικό καταφύγιο. Συνδέεται με δομικά προβλήματα της οικονομίας και της διοίκησης, με το μάνατζμεντ του δημόσιου τομέα και την κλειστή λειτουργία των αγορών στην Ελλάδα και έχει διαστάσεις θεσμικές, κοινωνικές, ιδεολογικές, προγραμματικές, πολιτιστικές, ηθικές. Συνεπώς χρειάζεται συστηματική προσπάθεια σε πολλά επίπεδα αλλά αντί για την κούφια ρητορική και τη διάχυτη ηθικολογία πρέπει να εμβαθύνουμε στην πολιτική οικονομία της διαφθοράς.

Kώστας Α. Κλασινάς
Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει στη συζήτηση της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος;
Τα ξέρεις! Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει πάντα στην Ελλάδα τεχνική ζήτηση για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις γιατί ανέξοδα οι πολιτικοί κάνουν τη φιγούρα τους και δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι είναι αποτελεσματικοί και ικανοί όπως σε άλλους τομείς και γιατί υπάρχει πληθωρισμός συνταγματολόγων, νομικών, δημοσιολόγων, αναλυτών και δημοσιογράφων που κάτι πρέπει να λένε. Δηλαδή τεχνητή ζήτηση ανάλογη με κείνη των ιατρικών υπηρεσιών. Συχνά διορθώνουν ένα λάθος με ένα ακόμη μεγαλύτερο ή μια βλακεία με μια ακόμα πιο τολμηρή και “εμπνευσμένη”. “Αέρα, αέρα!” Τα προβλήματά μας είναι πολύ χειροπιαστά και πιο δύσκολα από τις συνταγματικές φαντασιώσεις. Λυπάμαι αν σου καταστρέφω τα συνταγματικά όνειρα.