Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006

Θηλυκό Πόκερ: Συμφέρον και Συμπάθεια

Γνωρίζω τη γυναίκα που θα γίνει πρωθυπουργός κοντά στο 2020. Το θρίλερ της ερωτικής και επαγγελματικής ζωής αυτής της τριαντάχρονης σήμερα γυναίκας, που εξελίσσεται από την Αθήνα και το Λονδίνο μέχρι τα νησιά Μαδέιρα και τις συμμορίες της ρούμπας του Κονγκό, μας εισάγει στο μυστήριο των διαφορών, των ικανοτήτων και των κλίσεων του αρσενικού και θηλυκού εγκεφάλου από την καθημερινότητα και τη σεξουαλικότητα μέχρι τα μαθηματικά, την πολιτική, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα.


Το "ΘΗΛΥΚΟ ΠΟΚΕΡ, συμφέρον και συμπάθεια", Love and Money, πέφτει σαν πέτρα στην επιφάνεια της σύγχρονης καθιερωμένης σκέψης και ξετυλίγεται σαν μια σειρά ομόκεντρων κύκλων: “θηλυκή” αναθεώρηση της πολιτικής οικονομίας - “θηλυκή” αλλαγή από το Α ως το Ω - “θηλυκό” νέο δημόσιο μάνατζμεντ – “θηλυκό” παιχνίδι με τις πιθανότητες και το ρίσκο σ’ έναν αβέβαιο κόσμο. Θηλυκό, όπως λέμε αυτός ο τύπος έχει “θηλυκό μυαλό”. Τρία χέρια σε ένα – το αόρατο, το σιδερένιο ή βελούδινο και το άυλο – γράφουν την “θηλυκή” ατζέντα της διακυβέρνησης στον 21ο αιώνα. Ένα ένα τα ωραία μοντέλα, τα ωραία θεωρήματα για πάντα ανεφάρμοστα γίνονται σκόνη. Η σκέψη μας ανακαλύπτει το παράδοξο, υπολογίζει το άγνωστο και το απίθανο που είναι πολύ πιθανό και αποδεσμεύεται για να υποδεχθεί το θηλυκό άγγιγμα στην οικονομία και την πολιτική.

Σεπτέμβριος, καινούργια σαιζόν, και καλώς ήρθατε ξανά στο ιστολόγιο. Η συγγραφή του βιβλίου που περιγράφω πιο πάνω είναι και ο λόγος που με κράτησε μακριά το καλοκαίρι. Το βιβλίο είναι σχεδόν έτοιμο και θα κυκλοφορήσει προς το τέλος του Νοέμβρη. Μέχρι τότε σκοπεύω να συζητήσουμε εδώ κάποια από τα θέματα που πραγματεύομαι.