Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Δημόσια Δεδομένα & Wikipolitics

1η ενημέρωση (24/09 - 18:50)

Έχω απαντήσει στα πρώτα σχόλια που έχουμε λάβει και έχω θέσει και κάποιες ακόμη ερωτήσεις σε κάποιες παρατηρήσεις σας. Μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ.

Αρκετοί από τους αναγνώστες αυτού του ιστολoγίου θα έχουν ήδη διαβάσει για την προσπάθεια μίας ομάδας πολιτών υπό τον τίτλο 4Δ προς την κατεύθυνση της ελεύθερης διάθεσης των δημόσιων δεδομένων με ταυτόχρονη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής τους.

Θα ήθελα λοιπόν να συζητήσουμε περισσότερο για το θέμα.
Καταρχήν ποια δεδομένα μας ενδιαφέρουν; Στην ιστοσελίδα της 4Δ υπάρχουν ήδη πολλά καλά παραδείγματα, διαβάζοντάς όμως τα αντιλήφθηκα ότι αρκετές από αυτές τις συλλογές δεν έχουν καν ψηφιοποιηθεί ακόμη.

Συνεπώς θεωρώ ότι πρέπει να μιλήσουμε και για κάποια τεχνικά ζητήματα . 'Όπως έγινε προφανές με τη διάθεση του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ, ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες.
Ποια είναι συνεπώς τα formats ψηφιοποίησης και αποθήκευσης που θα διασφαλίσουν τη ευκολότερη δυνατή πρόσβαση και διάθεση του υλικού; (για περισσότερα πάνω στο θέμα αυτό διαβάστε και το digitalrights.gr).

Πώς μπορούμε να στηρίξουμε στην πράξη τέτοιες πρωτοβουλίες πολιτών αλλά και προσπάθειες που κάνουν εξαιρετική πρωτογενή δουλειά συλλογής πληροφοριών όπως τα datablogs του Τήλαφου (Αναδασωτέα, Φωτιές, οικοΤόπος) και το Pin Project (το οποίο δυστυχώς σήμερα είναι "κάτω").
Η λογική των δημόσιων δεδομένων αφορά μόνο όσα συλλέγει το Ελληνικό Δημόσιο ή και δεδομένα τα οποία παράγονται ή συλλέγονται από ιδιώτες των οποίων η ελεύθερη διάθεση θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το κοινωνικό σύνολο;

Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία τυχόν ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που περιέχονται στις συλλογές;

Με ποιες άδειες θα πρέπει να διατεθούν οι συλλογές; Θα είναι δυνατή η χρήση με σκοπό το κέρδος; Με τι άδειες θα πρέπει να διατίθενται τυχόν παράγωγα; Πρέπει να κατευθυνθούμε στη λογική των Creative Commons;
Οι παραπάνω ερωτήσεις είναι βέβαια ενδεικτικές, προφανώς δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο ένα τόσο ευρύ θέμα.

Βοηθήστε μας λοιπόν ώστε να βοηθήσουμε κι εμείς.

Έχουμε ανοίξει ένα χώρο στο wikipolitics για να υποδεχθεί το διάλογο. Έχουμε επίσης αρχίσει να χρησιμοποιούμε το twitter το οποίο, περιορίζοντας τους χαρακτήρες της κάθε απάντησης, μας επιτρέπει να κωδικοποιήσουμε ευκολότερα τις προτάσεις σας.


Να δώσω και ένα παράδειγμα πιθανής δράσης στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Θα μπορούσαν, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κοινοβουλευτικούς τομείς, να κατατεθούν ερωτήσεις με σκοπό την ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας 2003/98/ΕΚ ανά Υπουργείο.

Κλείνω τα σχόλια εδώ ώστε οι τοποθετήσεις, οι σκέψεις, οι προτάσεις, οι ιδέες και οι αντιρρήσεις σας να συγκεντρωθούν στο twitter και το wikipolitics.