Δευτέρα 19 Μαρτίου 2007

Ένας εναλλακτικός χώρος μάθησης ανθίζει

Την προηγούμενη εβδομάδα ο «Μικροπολιτικός» των ΝΕΩΝ αφιέρωσε δύο σχόλιά του σε μία εκδήλωση μου στην Αγία Παρασκευή. Τα σχόλια μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ και εδώ. [Ένα ακόμη σχόλιο εδώ αφορά μία συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου]

Του έστειλα σήμερα
(19/3) την παρακάτω απάντηση την οποία και θέλω να μοιραστώ μαζί σας:

------------------------
Αγαπητέ Μικροπολιτικέ,

Σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου [που συνδέουν τη δραστηριότητά μου αποκλειστικά με μία εκλογική περιφέρεια]. Ωστόσο θέλω να σε ενημερώσω ότι στο κόμμα μας, παρά τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου για ανοιχτό ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ένα σκληρό status quo το οποίο αντικειμενικά αποκλείει από κάθε διακριτή πολιτική, κοινοβουλευτική ή κομματική παρουσία στο δημόσιο λόγο όποιο στέλεχος δεν ανήκει στα υπεράριθμα κεντρικά κομματικά όργανα. Εκτός κι αν αποφασίσει να σκάει σαν χειροβομβίδα κάθε βδομάδα για να τραβά την προσοχή.

Μοναδική διέξοδος προσωπικά για μένα προκειμένου να μην σκουριάσω και να συμμετέχω σε ένα κίνημα ιδεών είναι κυρίως τα βιβλία και ο εναλλακτικός χώρος μάθησης και επιμόρφωσης που αναπτύσσεται με ταχύτητα σε όλη την Ελλάδα (διαλέξεις, μαζικά brainstorming, λαϊκά πανεπιστήμια, παρουσιάσεις βιβλίων, ραδιοφωνικές εκπομπές, blogoσφαιρα κλπ.). Οι πρωτοβουλίες αυτές ξεπερνούν κατά πολύ την τρέχουσα πολιτική θεματολογία, τα κομματικά ακροατήρια, ξετυλίγονται σε πολλές εκλογικές περιφέρειες και δεν έχουν τουλάχιστον άμεση σχέση με τις εκλογές. Άλλωστε ακριβώς τα ίδια έκανα και όταν ήμουν εκτός πολιτικής επί τρεις τετραετίες.

Ενδεικτικά σου αναφέρω μία σειρά σεμιναρίων που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο Ιανός με τον Γραμματικάκη, την Αρβελέρ, τον Χατζάκη, στα οποία συμμετέχω και εγώ σε συζητήσεις με θέματα:

- Ο μετασχηματισμός του Παγκόσμιου Χρηματοοικονομικού Συστήματος και η διαχείριση της αβεβαιότητας,

- Το νέο δημόσιο Management

- Η δημογραφική ανατροπή και η νέα ιστορική μορφή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Φιλικά,
Μίμης Ανδρουλάκης

-----------------------

Ενημέρωση (20/3): Ο "Μικροπολιτικός" δημοσιεύει σήμερα μέρος του χθεσινού email μου. Διαβάζοντας τα πρώτα σχόλια έκανα και κάποιες διευκρινίσεις στο post για να διευκολύνω την ανάγνωσή του.