Παρασκευή 2 Μαρτίου 2007

Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης

Τα βρίσκουμε για χίλιες δύο άλλες περιπτώσεις και το αρνούμαστε για να στηρίξουμε τη γέννηση των παιδιών, τον ανασφάλιστο και το νέο που δεν μπορεί να βρει μία θέση στην αγορά εργασίας;

Όπως ίσως γνωρίζετε χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Από το πρωί λοιπόν ακούω «που θα βρείτε τα λεφτά;». Είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστεί ότι υπάρχει «δωρεάν γεύμα». Πρέπει να εμπεδώσουμε στον κόσμο την ιδέα ότι ο πλούτος πριν διανεμηθεί δικαιότερα πρέπει να παραχθεί με βιώσιμο τρόπο.

Αυτό ακριβώς είναι το κεντρικό νόημα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάζουμε μία χειροπιαστή ιδέα που μας δίνει τη δυνατότητα να μοιράσουμε δικαιότερα τις ωφέλειες και τα βάρη ανάμεσα στις γενιές.

Είναι το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, ο εθνικός κουμπαράς των νέων που θα στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα στην δυσκολότερή του στιγμή μετά από 10 χρόνια.

Την ιδέα αυτή την έχουμε επεξεργαστεί χρηματοοικονομικά και την έχουμε παρουσιάσει εδώ και αρκετά χρόνια. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος με βαρύ κόστος για το ασφαλιστικό αλλά επιτέλους είναι αποφασισμένο ένα πολιτικό κόμμα με κυβερνητική προοπτική να την υλοποιήσει.

Αυτή την πρόταση που έχει πολλές διαστάσεις ακόμα και ενδεχόμενους κινδύνους την περιγράφω και στο «Θηλυκό Πόκερ». Την υποβάλλουμε στην κρίση και τη σκέψη σας. (pdf)

Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να ακούστε και στην ραδιοφωνική εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου (στη δεξιά στήλη του ιστολογίου).

Μόλις το ετοιμάσουμε θα ανεβάσω και το ηχητικό κομμάτι της κουβέντας για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον Λυριτζή και τον Οικονόμου σήμερα (2/3) στη ΝΕΤ.