Τρίτη 8 Απριλίου 2014

“Κόψτε” - έμμεσα - νέο χρήμα πριν είναι πολύ αργά!

Κατέθεσα πριν λίγες ημέρες την ακόλουθη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών:

---
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών: κ. Γιάννη Στουρνάρα
Θέμα: “Κόψτε” - έμμεσα - νέο χρήμα πριν είναι πολύ αργά!
“Αυτά δεν γίνονται, είναι εκτός πλαισίου της Ευρωζώνης!” ήταν η πάγια αυτόματη άρνηση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης και των εγχώριων απολογητών τους σε κάθε πρόταση παροχής μη συμβατικής ρευστότητας η οποία θα οδηγούσε τελικά στο να “κοπεί” -έμμεσα- νέο χρήμα. Ωστόσο η δύναμη των πραγμάτων εν μέσω κρίσης συχνά αποδεικνύεται ισχυρότερη από τις εμμονές και τις αγκυλώσεις. Έτσι ο Ντράγκι, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αναγκάστηκε να κάνει τη δήλωση “ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί” για να αποφύγει τη χρεοκοπία του ευρώ και αυτή η πλατωνική δήλωση συνέβαλε σε μια προσωρινή σταθεροποίηση αλλά όχι στην ανάκαμψη. Τώρα το γεράκι της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και της γενικευμένης λιτότητας ο Πρόεδρος της Bundesbank Βάιντμαν, υπό την πίεση της νέας μεταβολής της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου που απειλεί τις γερμανικές εξαγωγές άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να περάσει σε πιο επιθετικές, μη συμβατικές μορφές ρευστότητας. Ωστόσο είναι επείγουσα ανάγκη, υπό την απειλή και του αποπληθωρισμού, να περάσει το Ευρωσύστημα από τις πλατωνικές δηλώσεις και την παθητικότητα σε μια σειρά πρακτικά μέτρα τα οποία έχουμε προτείνει επίμονα τα τελευταία χρόνια με σειρά ερωτήσεων οι οποίες παραμένουν αναπάντητες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Η κυβέρνηση θα ξεπεράσει την ενοχική αδράνειά της σ’ αυτό το ζήτημα και θα θέσει επιτακτικά στο Eurogroup και στο Συμβούλιο Κορυφής την ανάγκη να υιοθετηθεί ο κατάλληλος συνδυασμός μέτρων από την παρακάτω εργαλειοθήκη μη συμβατικής ρευστότητας:
• εγγύηση από την ΕΚΤ στις τιτλοποιήσεις νέας γενιάς για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
• χαλάρωση των κριτηρίων για φθηνό δανεισμό των τραπεζών από την ΕΚΤ αποκλειστικά για τα δάνεια στις ΜμΕ
• αγορά αναπτυξιακών ομολόγων που πρέπει να εκδώσει η ΕΤΕπ (Σχέδιο Μάρσαλ)
• απευθείας αγορά assets τραπεζών και επιχειρήσεων
• αναγγελία της κοινής πρόθεσης για δοκιμαστική έκδοση ευρωομολόγου
• περιορισμός της παρακράτησης που κάνει η ΕΚΤ στα ομόλογα που δέχεται ως εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Ανδρουλάκης